Wat is affiliate marketing?

Nog nooit gehoord van affiliatemarketing? Je wordt er online continue mee geconfronteerd. Het is een marketingmethode waarbij banners – online advertenties – geplaatst worden op websites van een ander – de affiliate. Vergelijk het met een 1-2-3 advertentie in de krant. Verschil zit hem in de manier van beloning. Voor een krantenadvertentie betaal je een vast bedrag gebaseerd op een verwacht bereik. Met online adverteren is de beloning afhankelijk van het resultaat. Een bezoeker wordt online gevolgd tot en met een eventuele aankoop. Het resultaat van een advertentie is dus veel beter te meten dan een advertentie in de krant. De affiliate krijgt een vergoeding per klik op de advertentie, per aangeleverde potentiële klant of per verkocht product.

Een affiliate heeft meestal een goed bezochte website met een duidelijk profiel van de bezoekers. De adverteerder wil graag zijn product of dienst onder de aandacht bij dat publiek brengen. Een affiliate kan zich aanmelden bij de adverteerder voor deelname aan het affiliate programma. Een affiliate maakt ook keuzes maken in welke advertentie hij op de beste plek plaatst. Er zijn vaak diverse concurrenten die deze plek verdienen. De affiliate heeft belang bij een zo hoog mogelijke vergoeding. Hiervoor zoekt hij naar advertenties waar hij de grootste kans ziet om te scoren.

Keuze van affiliate voor advertentie hangt af van:

 

  • de mate waarin advertentie aansluit op bezoekersprofiel van de website/ nieuwsbrief van affiliate
  • kwaliteit aangeboden advertenties – de mate waarin de affiliate conversies verwacht
  • aantrekkelijkheid vergoedingsmodel (per klik, per lead of per verkocht product)
  • persoonlijke betrokkenheid met adverteerder

Voor een adverteerder is affiliate-marketing een aantrekkelijke methode aangezien een duidelijke kosten-baten berekening te maken is. Natuurlijk wil de adverteerder de beste affiliates maar tegen zo laag mogelijke vergoedingen. Het spel kan dus beginnen. Hoe zet je affiliate marketing succesvol in om de verkoop of resultaten van jouw bedrijf te verbeteren? Lees hierover in mijn blog ‘Betere online verkoop door affiliate marketing’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *