Waarom delen mensen hun kerstboom via Facebook?

Dit was de vraag die mij gesteld werd door RTL editieNL voor een kerstitem over de trend waarbij meer en meer mensen hun kerstboom op Facebook zetten. Wat is de achterliggende reden dat mensen dit doen?

Eigenlijk is de vraag waarom delen mensen überhaupt iets online via social media? Relaties die beginnen, moeilijk worden en ophouden. Baby’s die geboren worden en dierbaren die overlijden. Allerlei positieve en negatieve emoties zijn terug te vinden op facebook en andere social media. En waarom delen mensen deze berichten? In februari ben ik hier in een blog ‘waarom delen we iets online en wat werkt’ al eens op ingegaan. Op dat moment vooral gekoppeld aan de vraag hoe je daar als contentmanager van bijvoorbeeld facebook op in kunt spelen. Bij de voorbereiding van het antwoord op de vraag van RTL kwam ik diverse interessante dingen tegen die natuurlijk niet in mijn ‘two-minutes of fame’ op RTL pasten.

Dus hier volgt een uitgebreidere toelichting op de vraag “waarom delen mensen hun kerstboom op facebook”?

Waardering en erkenning

We willen erkenning en waardering van wie we zijn en van ons doen en laten: zonder erkenning raken we gefrustreerd. We willen waardering voor datgene waarvoor we ons best doen, van het leed dat we ondergaan, voor kleine ongemakken, voor de persoon die we zijn en voor hoe we eruit zien. Waardering is na eten, drinken, veiligheid en seks een belangrijke basisbehoefte van de mensen. Door erkenning en waardering voelen we ons beter. De erkenning dat we onze kerstboom goed hebben opgetuigd en de waardering voor de manier waarop geven ons een goed gevoel.

Relaties bevestigen en versterken

Social media gaan over netwerken van mensen. Om de relaties met mensen te behouden of versterken gaan we de interactie aan. Kerst is een gezelschapsfeest dat vooral gaat over het samen met familie en vrienden zijn. Het delen van een foto van de kerstboom vraagt ook om interactie om bestaande relaties te bevestigen of zelfs te versterken. De emotie die de kerstboom oproept wordt gedeeld met de groep en daarmee plaats je jezelf weer in de groep.

Wegnemen onzekerheid

Een gedeelde post via social media kan ook een basis van onzekerheid hebben. Door het plaatsen van een kerstboom online vraag je indirect bevestiging of je het wel goed hebt gedaan. Als je veel ‘vind-ik-leuks’ en positieve reacties krijgt wordt je bevestigd in dat je het goed hebt gedaan. Dit kan ook gezien worden als een stap verder naar zekerheid en autonomie.

Trots delen

Mensen zijn trots op iets wat ze gedaan hebben en deze trotse gevoelens willen mensen delen.

Profileren

Social media en onszelf profileren gaan hand in hand. We willen allemaal de beste, snelste, goedkoopste, opvallendste en grappigste zijn. We proberen elkaar op allerlei manieren te overtroeven om de meeste aandacht en erkenning te ontvangen. We steken elkaar aan in deze competitie. De kerstverlichting op de huizen lijkt ook steeds uitgebreider te worden. Dit geldt ook voor vele kerstbomen: wie heeft de mooiste, dikste, duurste of creatiefste kerstboom? Ben jij een creatieveling? Dan kun je dit in je kerstboom laten zien en door het delen op facebook profileer je jezelf hiermee.

Entertainment

Misschien nog steeds de belangrijkste reden waarom zoveel mensen deelnemen in social media is dat het een vorm van entertainment is. Social media zijn vooral ook leuk en hebben een hoog entertainment-gehalte. We vinden het ook gewoon leuk om een kijkje te nemen in het huis van de ander. En het laten zien van onze eigen creaties vinden we ook leuk.

Is de kerstboom wel echt?

Toch zijn er allerlei kanttekeningen te plaatsen bij het delen van persoonlijke informatie online. Het privacy-debat is volop gaande. Welke consequenties heeft het delen van allerlei persoonlijke informatie? Niet iedereen is zich bewust van de mogelijke gevolgen van persoonlijke berichten op facebook.

En wat dacht je van de opkomst van virtuele identiteiten? Social media lenen zich perfect voor het neerzetten van profielen die niet overeenkomen met de waarheid. We creëren eenvoudig een virtuele waarheid waarin we ons kunnen verliezen. Ben je een man van 55 jaar met een fantasie om een leven van een jonge vrouw te leiden? Op facebook kan dit zoals de wereld virtueel blijft en niet in aanraking komt met het echte leven. Dit laatste is echter niet te garanderen.

Dus ook bij de foto’s van kerstbomen moeten we ons blijven afvragen “is dit wel echt de boom van mijn facebook-vriend of heeft hij deze gekopieerd, ergens anders gefotografeerd of gephotoshopt?

Bij gebrek aan een eigen kerstboom heb ik de kerstbomen geleend van de facebookpagina van EditieNL. En ga jij je kerstboom delen of staat ie al online?

3 antwoorden op “Waarom delen mensen hun kerstboom via Facebook?”

  1. Ik vind het van originaliteit getuigen dat je dit onderwerp vanuit dit perspectief hebt belicht. Terwijl ik eerst dacht welke dombo zet nu zijn kerstboom op internet snap ik nu dat het zo dom nog niet is.

  2. Haha, nee, ik ga onze kerstboom niet delen. Gewoon omdat ik liever bijzondere dingen deel. Leuk te zien dat social media op sommige vlakken eigenlijk hetzelfde werkt als communicatie. Ikzelf gebruik social media als entertainment, profileren en relaties verstevigen. Dat zijn bij mij de hoofdpijlers. Ben wel benieuwd naar jouw onderliggende reden van het gebruik van social media.

    Groet,
    Elize

  3. Ne, ik ga mijn kerstboom niet delen. Ik geniet er gewoon zelf van. Het is wel opvallend dat mensen hun hele ‘wel en wee’ op internet zetten (vroeger op hyves, nu op Facebook en Twitter) Aardige invalshoek, emoties delen op Facebook. Ik ben wel benieuwd naar de onderliggende gedachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *