Rages: de loombandjes

Waar de meeste mensen een stapje terug doen in de zomer staat de zomer staat voor mij in het teken van hard werken. En ik mag in deze periode naast het werken aan websites en communicatieadviezen ook loombandjes verkopen. Even heel iets anders dan computerdingen. Het is een enorme rage. Moeders, tantes, oma’s, jongens en meisjes zijn aan het loomen. Vroeger hadden we de speentjes, de knijpbeestjes en de scooobydo’s. Ik vraag mij af hoe ontstaat toch zo’n rage?

Een rage heeft als kenmerk dat het snel opkomt, tijdelijk is, sterk dalend prijsverloop kent en plots weer afgelopen is. In 2010 is het loomen al bedacht door een Taiwanese Chinees die in Amerika woont en via Amerika komt het in Europa en wordt het in Nederland een succes. Gaat dit volledig mond-tot-mond of zitten hier toch grote producenten achter? Na het voeren van diverse gesprekken hierover en een zoektocht op google kom ik tot de volgende factoren die hebben gezorgd dat het loomen een rage is geworden.

 • snelle verspreiding via social media: youtube filmpjes van o.a. Eveline Maureen, voorbeelden op facebook en twitter.gebruikers vinden het vernieuwend, leuk en hip
 • pers heeft het snel opgepakt
 • op scholen is het ingezet in het onderwijs om creativiteit te stimuleren
 • loomen is betaalbaar en iedereen kan het doen
 • loomen is creatief
 • je kan alleen en samen loomen
 • begin is eenvoudig en daarna heeft het oneindig veel mogelijkheden en nodigt uit tot co-creëren (mensen verzinnen steeds meer nieuwe dingen)
 • het is voor jong en oud, jongens, meisjes, moeders, tantes en oma’s
 • het past in de tijd waarin ouders blij zijn als kinderen iets anders doen dan gamen
 • het past goed in de vakantietijd
 • loombandjes maak je voor elkaar en geef je weg
 • er kan competitie-element inzitten

De spannende vraag voor de detailhandel is: wanneer stopt het? Kan ik nog voorraad inkopen of blijf ik dan met een groot restant. Als je er op tijd bij bent als verkoper kan je veel geld te verdienen met rages, maar als de rage over is is je handel plots niets meer waard. Wat we nu zien is dat de rage zich verplaatst naar Duitsland. Ik zou wel willen weten hoe de rage zich over de wereld verspreidt. Als je daar meer van weet hoor ik het graag.

Ook zin om te loomen? Maak dan dit vrolijke kuikentje via loomen.nl

2 antwoorden op “Rages: de loombandjes”

 1. hoi, ik moet een verslag maken over rages en ik moet weten hoe rages zich verspreiden. weet jij dat mischien?
  groetjes
  ps. goeie tekst

  1. Beste Nelle, ik ben geen expert in rages. De kennis die ik hierover heb gevonden, heb ik verwerkt in dit blog. Deze informatie kan je natuurlijk gebruiken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *