McDonald’s had een crossmediale campagne opgezet om te laten zien dat zij hun producten met passie maken. Ook social media werd ingezet. Echter liep het niet zoals verwacht. Een mooie case en een wijze les.
Het idee was simpel: we laten onze toeleveranciers, familiebedrijven hun verhaal vertellen via tweets. Via promoted tweets werden twee hashtags geïntroduceerd -#meetthefarmers en #mcdstories. Bij de eerste geen enkel probleem, maar de tweede hashtag leverde het tegenovergestelde effect.
McDonalds heeft zijn promoted tweets ingetrokken. De #mcdstories tweets zijn van het officiële McDoland’s account verwijderd, maar gelukkig wel vastgelegd door Stefan Meeus. Check zijn engelstalige artikel over deze case. Onderstaande tweet werd in de uren geplaatst. 5 dagen later was duidelijk dat de hashtag een digitaal klaagmuur werd en nog steeds is. Bad news travels fast. De positieve insteek werd compleet de nek omgedraaid door critici.
Ter illustratie: dit soort tweets werden – en worden nog steeds – geplaatst.
De complete campagne is te vinden op McDonalds site. Zie ook het filmpje ‘McDonalds potato supplier’ dat hierbij hoort.
Wat kunnen we hier nu van leren?
1. Met een discutabele offline reputatie moet je niet de twitter crowd inspringen. Als we digitaal iets graag doen is het klagen. Vraag het je echte fans en niet de tweeps.
2. Maak een ondubbelzinnige – niet te misbruiken – hashtag
3. Bad news travels fast. Maar dat wisten we al
4. Met social media kun je een crowd flink in beweging krijgen. Soms een risico, maar ook een mooie kans als je hem goed gebruikt.