Haal meer resultaat uit je facebook evenement

Als je actief bent op facebook zul je er ongetwijfeld mee bekend zijn: je kunt een evenement aanmaken via facebook en mensen uitnodigen voor je evenement. Toch is het niet allemaal even doorzichtig hoe het precies werkt. Zeker als je meerdere pagina’s beheert ontstaat er snel verwarring. Hierbij alles op een rij.

Bedrijf of persoon?

Het aanmaken van een evenement kan als persoon en als bedrijf. Denk erover na wie je als afzender van het evenement wilt neerzetten voordat je een evenement aanmaakt. Er zijn verschillen in de mogelijkheden voor een persoon of een bedrijf. Via het instellingen-icoon rechtsboven kun je aangeven als wie je facebook gebruikt. Dit is alleen van toepassing als je ook beheerder van een of meerdere pagina’s bent.

Een evenement aangemaakt door een bedrijfspagina is altijd openbaar. Een evenement is echter alleen te bekijken voor mensen die een facebook account hebben. Een bedrijfspagina is openbaar en ook te bekijken voor niet-facebookers. Dat kan een overweging zijn om een pagina te starten voor een evenement.

Indien het evenement aangemaakt wordt door persoon kun je het privacy-niveau instellen: openbaar / vrienden van gasten (standaard)/ alleen genodigden. Bovendien kun je direct vrienden uitnodigen als persoon. Zie hier de verschillen.

 

screenshot facebook event aanmaken
Zie hier de mogelijkheden van een evenement voor een persoon
screenshot facebook event aanmaken bedrijfspagina
Zie hier de mogelijkheden voor een bedrijfspagina bij het aanmaken van een evenement.

 

Bij het aanmaken komt het evenement op de tijdslijn van de bedrijfspagina of op je tijdslijn zichtbaar voor fans van de bedrijfspagina (personen en bedrijven) of je vrienden. De zichtbaarheid is overigens afhankelijk van een algoritme dat bepaalt of het bericht op de tijdlijn van iemand zijn startpagina verschijnt.

Let op: alleen personen kunnen vrienden uitnodigen voor het evenement. Een bedrijfspagina kan dit niet.

Wat ziet de genodigde?

Een genodigde ontvangt zijn uitnodiging als notificatie die standaard wordt doorgestuurd als e-mail mits deze melding niet is uitgezet. In deze notificatie staat 1. wie jou uitnodigt 2. van wie het evenement is 3. naam van het evenement 4. locatie en tijdstip 5.wie van jouw vrienden ook zijn uitgenodigd. Zie hier een voorbeeld.

 

 

Notificatie van facebook event

 

voorbeeld uitnodiging facebook in email

 

Hoe verwijs je naar het evenement?

Een evenement krijgt een aparte url die je niet kunt aanpassen, maar wel kunt gebruiken als je verwijst vanaf een mailing of andere website. Ga naar het evenement en kopieer de url in de bovenbalk. Zoals gezegd alleen facebookers kunnen ook werkelijk de informatie van een evenement zien maak dit goed duidelijk bij een verwijzing om teleurstelling te voorkomen bij een link.

Een evenement en de tijdslijn

Een evenement heeft een eigen tijdslijn. Berichten die hierop geplaatst worden komen als notificatie (en meestal dus als e-mailmelding afhankelijk van iemand zijn instellingen) bij de genodigden. Iedereen die uitgenodigd wordt krijgt meldingen van het evenement via de notificatie die doorgestuurd wordt via e-mail. Dit verschijnt niet in iemand zijn startpagina tijdlijn. Genodigden zien in hun notificatie de organisator van het evenement.

De tijdslijn: hierop komen alle wijzigingen en gebeurtenissen rondom een event

 • aangemaakt door
 • organisator die toegevoegd wordt
 • personen die zich aanmelden
 • afmeldingen zijn ook te bekijken via een linkje
 • reacties van genodigden

Organisatorisch

Een evenement heeft een beheerder. Een beheerder heeft recht om basisgegevens van het event aan te passen. Bovendien kan hij/zij berichten van de tijdslijn verwijderen. Je kunt het event ook zo instellen dat alleen beheerders de tijdslijn kunnen vullen. De beheerder ontvangt alle notificaties van activiteit op de tijdslijn.

Wat heb je nodig voor een facebook event?

 • 1 of meer beheerders;
 • Basisgegevens: titel, omschrijving, datum, tijd, locatie en afbeelding;
 • Vrienden! Mensen die hun vrienden gaan uitnodigen. Het liefst zoveel mogelijk. Het is wel even moeite om mensen uit te nodigen dus hiervoor moet je mensen stimuleren;
 • Creativiteit! Interessante content voor op de tijdslijn van het event voordat je mensen gaat uitnodigen en nadat ze uitgenodigd zijn wil je mensen lekker maken via leuke berichten. Ook na het evenement kun je deze tijdslijn gebruiken voor goede nazorg en mensen die het gemist hebben.

Facebook is een mooie extra mogelijkheid om mensen naar je evenement te krijgen. Gebaseerd op mensen die hun vrienden weer uitnodigen. Kijk naar het type evenement, naar de mensen die je wilt bereiken en hoe facebook daaraan bijdraagt. Maar facebook is niet heilig. Er zijn ook andere interessante tools zoals eventbrite.com, waarbij je mensen ook vooraf een kaartje kunt laten kopen. Het begint toch altijd weer met de vraag wat je wilt bereiken.

Tot zover mijn facebook-tips over het onderdeel evenementen. Dus nu lekker aan de slag met succesvolle evenementen!

Heb je goede ervaringen met facebook-evenementen? Leuk als je reageert hieronder.

40 antwoorden op “Haal meer resultaat uit je facebook evenement”

 1. Hallo,

  Ik maak sinds 6 maanden voor deze mogelijkheid gebruik voor wekelijkse muziekavonden die ik organiseer. Sinds twee weken kan ik echter nog wel events aanmaken, maar kan ik er zelf niet aan deelnemen en dus ook geen mensen meer uitnodigen. Schijnbaar omdat ik teveel events maak/mensen uitnodig. Wie weet hoe lang een dergelijk blokkade blijft? Of is het mogelijk deze zelf op te heffen?

  Dank en groet
  Niek

  1. Hi Niek, facebook is tamelijk strict hiermee. Als mensen die je hebt uitgenodigd je uitnodging rapporteren als spam of als er te weinig mensen op de uitnodiging ingaan wordt jouw account voor het versturen van uitnodigingen geblokkeerd.

   Je bent niet de enige. Er is een actieve discussie over dit onderwerp gaande. En niemand heeft echt een oplossing. De tijdsduur is van twee dagen tot meer dan twee weken.

 2. Hallo,

  Heeft iemand een idee hoe of het ook mogelijk is om meerdaagse evenementen aan te maken?
  Met een begin en eind datum?

  Ik hoop het! 🙂

  Groetjes Mieke

  1. Hi Mieke, om een meerdaags evenement op Facebook wilt aanmaken moet je een eindtijd invullen. Daar heb je de mogelijkheid om een andere datum te kiezen. Succes en bedankt voor je vraag.

    1. Hoi Mieke en Valerie, ik heb een blog gemaakt met een uitleg hoe je een meerdaags facebook evenement kan maken.

   1. Indien een bericht op de tijdslijn van een event geplaatst wordt, dan zien toch enkel de genodigde dit bericht. Ook al is het event openbaar. Hoe zien niet-genodigden het bericht? Als genodigden het bericht delen?

    1. Beste Loek, dank voor je vraag. We hebben al even gebeld, maar voor anderen die de vraag hebben bij deze het antwoord. Een bericht dat gedeeld wordt op een facebook evenement is zichtbaar voor de genodigden en de personen die het evenement bekijken. Als je wilt dat het bericht zichtbaar is voor volgers van de locatie/ organisator dan kan het beter gedeeld worden op de pagina zelf. Veel succes met het optreden!

 3. Ik probeer al een tijd een goede bedrijfspagina op te zetten. Hier heb ik alle tips wel van internet afgehaald om dit succesvol te maken. Nu is de bedrijfspagina over bloemschikken goed gelukt. Bij evenementen merk ik dat veel mensen zeggen dat ze komen maar in het echt niet op komen dagen. Heb jij hier tips voor om dit beter te maken? Bedankt alvast

  1. Hi Martina,
   Het klopt inderdaad dat mensen lang niet altijd komen als ze dit wel aangeven op facebook. Wat kan helpen is om de tijdslijn van het evenement goed te gebruiken in de aanloop naar het evenement. Iedereen die uitgenodigd is en aanwezig zal zijn, of nog niet gereageerd heeft, krijgt melding van de berichten die bij het evenement geplaatst worden. Zeker vlak voor het evenement werkt dit goed als reminder. Verder heb je natuurlijk bij alle evenementen te maken met een percentage no-show. Als mensen niet hoeven te betalen is er ook weinig verplichting. En sommigen mensen vinden het leuk om het evenement wel te volgen, ook als ze niet van plan zijn om te komen.
   Mocht je betaalde evenementen organiseren, dan ben ik enthousiast over eventbrite.com. Eventbrite kan je op je website en in mailings zetten voor de handling van je tickets.
   Heb je ondertussen zelf nog goede ervaringen opgedaan, die de moeite waard zijn om te delen? Ik dacht vandaag, beter een late dan geen reactie. Ik heb je vraag wel geplaatst, maar ben in drukte van augustus helemaal vergeten te antwoorden. Bij het verschijnen van een nieuwe vraag kwam ik jouw onbeantwoorde vraag tegen, die ik bij deze nog graag beantwoord heb.
   Groet, Roosmarijn

  1. Hi Anja,
   Ja je kunt inderdaad alleen jouw vrienden uitnodigen. En anderen kunnen weer hun vrienden uitnodigen. Als je een specifieke doelgroep wilt bereiken, dan kan je dit via advertenties doen. Je kan je evenement natuurlijk onder de aandacht brengen op je tijdslijn van je pagina. En gebruik ook andere manieren om je evenement onder de aandacht te brengen, via een mailing en een koppeling op je website. Succes!

 4. Iemand een idee of je een evenement van “Pagina X” ook kunt delen naar “Pagina Y”, maar op een manier dat het evenement niet alleen een status-update op “Pagina Y” wordt, maar ook in het evenementen-overzicht van “Pagina Y” verschijnt?

  (Fictief voorbeeld: Het optreden van Coldplay is een evenement op de Facebookpagina van Paradiso, maar hij moet ook in de evenementenlijst van de Facebookpagina “Uit in Amsterdam” komen… De aanmeldingen moeten synchroon lopen. Kan dat?)

  1. Hi Jan, ja dit kan volgens mij. Als je de pagina Y mede-organisator maakt van het evenement dan verschijnt het evenement ook bij deze pagina in het evenementenoverzicht. Het bewerken van organisatoren van een evenement kan je alleen als persoon doen en niet als pagina. Dus eerst even switchen naar de persoonlijke account dat ook organisator is. Van daaruit kan je de pagina organisator maken. Ga naar evenement, klik op instellingen en organisatoren bewerken. Vul daar de naam van de pagina in. Laat je even weten of het gelukt is? Succes!

   1. Thanks.
    Maar als je als bedrijf een event hebt gemaakt en je wilt dat andere bedrijven ook als organisatie staan, hoe gaat dat dan?

 5. Ik wil op een bedrijfspagina een evenement plaatsen met foto.
  Ik maak het evenement en druk op ‘maken’. Op de volgende pagina plaats ik een foto. Als dat gebeurt is komt mijn evenement telkens in 2 verschillende items bij mijn likers. Wat moet ik doen zodat mijn evenement en foto op 1 en hetzelfde item verschijnt?

  1. Beste Maryse,
   Het is me eerder ook opgevallen dat dit gebeurde. Als je het evenement aanmaakt en op de volgende pagina direct een foto toevoegt – voordat je mensen uitnodigt, zelf deelneemt, of van pagina verandert – dan komt het event wel direct met de foto in je tijdslijn.

   Mocht het toch zo zijn dat er al een melding op je pagina staat dan kan je via het ‘activiteitenlogboek’ dit bericht verwijderen. Ik hoor graag of het lukt. Succes

 6. Maar als een bedrijfspagina geen mensen uit kan nodigen kunnen we dit alleen onder de aandacht brengen dmv. promotie? en dan wel betaalde promotie via facebook??

  1. Beste Nicky,
   Als pagina heb je geen vrienden die je kan uitnodigen, maar je hebt als persoon met je eigen facebookprofiel wel vrienden. In deze rol kan je dus wel mensen uitnodigen. En als je je vrienden weer aanmoedigt om hun vrienden uit te nodigen kan het als een lopend vuurtje gaan. De uitnodiging die mensen dan ontvangen is persoonlijk en werkt beter dan wanneer je door een bedrijf wordt uitgenodigd. Daarnaast kan je gebruik maken van de promotie die facebook aanbiedt, maar denk ook aan promotie via e-mail.

 7. Ik heb een vraag!
  Graag wil ik met de bedrijfspagina een evenement aanmaken. Maar ik wil hier meerdere organisatoren aankoppelen. Alleen lukt mij dat niet. Iemand enig idee hoe dit kan?

  1. Beste Tamar, je kan inderdaad meerdere organisatoren aan het evenement toevoegen. Je maakt als pagina een event aan. Vervolgens ga je naar ‘evenement bewerken’. Daar staat nu een kopje ‘organisatoren’. Je kan daar een naam van een persoon of pagina toevoegen. Pagina’s worden direct toegevoegd. Personen moeten eerst aangeven dat ze aan het evenement deelnemen. Laat maar weten als het niet lukt. Succes!

   1. Hi Roosmarijn. Wat een fijn pagina heb je gemaakt! Dank voor je tips!
    Ik heb geprobeerd om bij een evenement dat ik op mijn persoonlijke pagina heb aangemaakt, mijn bedrijfspagina mede-organisator te maken. Maar dat lukt niet. Ik kan er wel namen van personen invullen, maar niet van mijn bedrijf.

    1. Het is niet mogelijk om een bedrijfspagina organisator te maken van een persoonlijk evenement. Je moet dus beginnen met het aanmaken van het evenement als bedrijf, daarna weer switchen naar persoon. Facebook zegt hierover het volgende:

     “Opmerking: Pagina’s kunnen geen organisatoren of mensen toevoegen aan een evenement. Als je een evenement maakt met een pagina, moet je overschakelen naar je persoonlijke profiel om deze wijzigingen door te voeren. Om dit te doen, klik je rechtsboven op Facebook op en selecteer je je naam onder Facebook gebruiken als.”

 8. Hoi Roosmarijn,

  Ook ik heb een vraag. Bij een evenement heb ik een tijdje geleden vrienden uitgenodigd. Nu wil ik weer (andere) vrienden uitnodigen voor dat event, maar ik zie niet meer welke mensen ik de vorige keer hebt uitgenodigd. Ik kan me herinneren dat die mensen niet klikbaar waren als ze al waren uitgenodigd, maar dat is nu dus niet meer. Weet jij iets?
  Alvast dank voor je antwoord!

  1. Hoi C.
   Volgens mij heeft facebook dit nu duidelijker aangegeven. Ik kan me ook herinneren hierover verward te zijn, maar de laatste tijd lijkt dit wel duidelijk. Mocht je het nog tegenkomen hoor ik het graag. Dan ga ik kijken of ik er meer over kan vinden. Groet, Roosmarijn

 9. Hallo Roosmarijn, Bedankt voor de tips.
  Voor mijn bedrijfspagina wil ik een event aanmaken en de likers van onze pagina uitnodigen. Ik kan het event niet aanmaken. Als ik alles heb ingevuld, krijg ik de vraag: kies een categorie. Maar ik kan nergens een categorie kiezen.
  Weet jij hoe dit op te lossen?

  1. Beste Diana, een aantal vragen was in mijn spamfilter blijven hangen en heb ik over het hoofd gezien. Graag geef ik nog antwoord op je vraag. Echter kan ik niet volgen wat er bij jou gebeurt. Heb je dit ondertussen kunnen oplossen?

 10. Een meerdaags evenement is alleen op de startdatum zichtbaar in agenda van genodigden, niet op de andere datum. Is dit op te lossen? Ik dacht eraan om telkens de begindatum aan te passen van het evenenement maar dan krijgt iedereen die de pagina geliket heeft, telkens een melding dat het evenenement aangepast is en dit kan irritatie opwekken. Is er een andere oplossing?

  1. Beste Annemie, een aantal vragen was in mijn spamfilter blijven hangen en heb ik over het hoofd gezien. Graag geef ik nog antwoord op je vraag. Het is me niet helemaal duidelijk welke agenda jij bedoelt.
   In mijn agenda – via iphone – zie ik meerdaagse evenementen ook op de betreffende dagen.
   Of bedoel je in het overzicht van evenementen? Bij het evenementenoverzicht waar ik persoonlijk voor uitgenodigd bent komt de datum onder de titel. En ik zie twee data als het meerdere data zijn. Dus ik denk dat dit geen probleem is. Of zie ik het verkeerd?

 11. Hoi..
  vraagje..
  Is er een limiet qua uitnodigen..
  ik kan maar 1300 vrienden uitnodigen.
  terwijl we meer dan 3000 vrienden hebben op Facebook.
  Hoe kan ik meer personen uitnodigen voor ons evenement. .Zijn er nog tips om meer mensen uit te nodigen of te bereiken. .
  alvast bedankt.

 12. Hallo Roosmarijn,
  Ik heb een openbaar evenement aangemaakt als persoon. Deze verscheen niet op mijn eigen tijdlijn, ik heb hem daarvoor moeten delen. Eerder verscheen ie wel automatisch op mijn tijdlijn. weet jij hoe dit kan?

  Verder vraag ik me af hoe om te gaan met mensen die aangeven aanwezig te willen zijn of misschien aanwezig te zullen zijn. Als ik een reactie daarop geef op de tijdlijn van het event zelf, dan ben ik bezorgd dat a) de betrokkenen dit niet prettig vinden (liever prive benaderd willen worden) en b) dat iedereen die uitgenodigd is daar meldingen van ontvangen en dat irritant gaan vinden.
  Wat vind jij hiervan?
  Groetjes, Edwin

  1. Hoi Edwin, als je een evenement aanmaakt is het alleen zichtbaar in de tijdslijn van de mensen die je ook werkelijk uitnodigt. Je ziet het dus direct bij jezelf even. Je kan in je activiteitenlogboek zien hoe zichtbaar het is. Hier staat “Personen uitgenodigd door organisator of gast”. Dus als je wilt dat iedereen het direct ziet moet je het inderdaad actief delen.

   Wat betreft je tweede vraag: het is natuurlijk leuk om te reageren als mensen aangeven te zullen komen. als je om iedereen reageert via de tijdslijn van het event dan wordt het misschien wel wat veel. Het posten van dingen op de tijdslijn van het evenement is wel een goede trigger om de aandacht op het evenement te vestigen. Maar als je weer teveel doet haken mensen af. Zoeken naar een goede balans dus. En je kan altijd persoonlijk naar iemand reageren, mits je bevriend bent met elkaar.

   Succes!

 13. Goedemiddag,

  Ik heb als persoon een evenement aangemaakt. Nu wil ik eigenlijk een bedrijf als organisator toevoegen. Dit lukt mij niet, ik kan wel andere personen toevoegen als organisator, maar bedrijfspagina’s lukt helaas niet.

  Het zou jammer zijn als dit niet lukt want ik heb 66 aanmeldingen en ik zou het niet fijn vinden als ik hiervoor een nieuw evenement moet aanmaken.

  Is er trouwens een mogelijkheid om evenementen samen te voegen?

  Ik hoor het graag, alvast bedankt voor het antwoorden.

  Groeten, Marcel

 14. Hoi Roosmarijn

  Ik neem als beginnend bedrijf wekelijks deel aan openbare evenementen zoals festivals en markten. Het lukt mij echter niet om als bedrijf via Facebook te laten zien dat ik deelneem. Dit lukt alleen als privé persoon. Ik kan zelf wel een evenement aanmaken met dezelfde naam, data etc, maar is mi niet het juiste middel om te laten weten waar mijn bedrijf te vinden is. Ik los het nu op door de openbare evenementen te delen op mijn pagina, maar ik zou het liefst ‘deelnemen’ omdat ze dan duidelijk zichtbaar zijn onder de tab Evenementen

  Heb jij een oplossing hiervoor?

  Veel dank alvast!

  Groeten Iris

  1. Beste Iris, als bedrijf kan je inderdaad helaas niet laten zien dat je bij een evenement bent. Facebook vindt dat alleen personen naar een evenement kunnen. Enige waar je voor kan zorgen is dat op jouw profiel duidelijk staat dat je werkt bij jouw bedrijf, en dat dit openbare informatie is. Je kan natuurlijk zelf de evenementen op jouw pagina aanmaken en dan een link plaatsen in het event naar het echte evenement. Dan is wel op jouw pagina te zien waar jij heen gaat. Is dat een alternatief voor je?

 15. Goedemorgen,
  Ik ben mede-organisator van een evenement gemaakt. Nu wil ik dat bewerken bij de omschrijving. Er is mij verteld dat ik dat, wanneer ik het evenement aanklik en daarna bij meer…bovenin, ik tekst kan toevoegen. Als ik op meer… Klik, zie ik alleen de optie evenement rapporteren en niet bewerken. Kun je mij hiermee helpen?

  1. Beste Mirjam,
   Werk je vanaf je desktop? Heb je zelf al aangegeven dat je gaat deelnemen? Ben je als persoon mede-organisator gemaakt? Onder de foto van het evenement staat een knop Bewerk/ Edit. Dit is zowel als je ingelogd bent als jezelf of als je pagina. Dan kan je de beschrijving van het evenement aanpassen. Het kan ook zijn dat de Bewerk/Edit knop onder de drie puntjes staat. Als je de Bewerk-knop niet hebt dan ben je nog geen mede-organisator. Succes!

  1. Beste Mark, facebook biedt geen optie om een evenement meerdere keren te herhalen zoals bijvoorbeeld in Outlook. Je kunt wel eenvoudig het evenement kopiëren. Op de evenementenpagina van een gepubliceerd evenement staat de knop “Evenement kopiëren”. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *