Facebook video tonen op wordpress site

Het is relatief eenvoudig om een video die op een facebookpagina is geplaatst te tonen op een andere wordpress website. In vijf stappen leg ik graag uit hoe dat werkt.

Facebook video delen op wordpress

Als je voor de eerste keer een facebookvideo wilt posten op wordpress moet je zorgen dat er een stukje javascript in je header.php file staat.  Alleen het plaatsen van de video-embed code zonder het javascript zorgt ervoor dat je wel tekst ziet maar geen video. In deze uitleg ga ik ervan uit dat je niet eerder een facebook-video op wordpress hebt gedeeld.

Stap 1.

Zoek de video op en kopieer de url van de video. De facebookvideo-url vind je als je op de datum of tijd klikt. Om deze te kopiëren klik je met je rechtermuisknop op de datum of tijd: “linkadres kopiëren”.

Facebookvideo url staat bij datum of tijd

Stap 2.

Plak de code in de videocode generator van facebook. Ga hiervoor naar Facebook embedded video player.

facebook video url hier plaatsen

Plak de code met sneltoets ctrl-c / cmd-c in het veld waar nu een voorbeeldpost van facebook staat. De breedte van de embed staat standaard op 500 pixels. Dit kan je hier optioneel wijzigen. Klik vervolgens op GET CODE.

Stap 3.

Vervolgens verschijnt een pop-up met daarin twee stukken code. Hier moet je even goed opletten.

Facebook video embed code en javascript

Deel 1 van de code moet in de header van jouw wordpress thema geplaatst worden. Als je bekend bent met het bewerken van themafiles zet dit dan na <body> in header.php van je child theme.

Heb je dit niet eerder gedaan? Een alternatief is het gebruik van een plugin Insert Headers and Footers. Activeer de plugin, ga naar Settings » Insert Headers and Footers en plaats de code in de footer. Klik op opslaan om de wijzigingen te bewaren. Op deze manier heb je ook de javascript-code in de header geplaatst.

Let op: gebruik alleen het eerste blok met code voor de header. Blok 2 gebruik je in stap 4.

Stap 4.

Daarna kan je deel 2 van de code in de popup – de videoembed-code – plaatsen op een wordpress pagina, bericht of zelfs in een widget. Hieronder zie je de uitleg van het delen van de video in een bericht.

Open het bericht in wordpress waar je de post wilt plaatsen. Zorg dat je in de ’tekst’ modus werkt en niet in de WYSIWYG. Plak de code op de plek die je wenst (sneltoets ctrl + v/ cmd + v). Het weghalen van een < of > zorgt ervoor dat het niet langer functioneert. Je hoeft verder niets aan de code aan te passen.

Facebook video code plaatsen in wordpress pagina of bericht

Stap 5.

Sla je bericht op en bekijk het resultaat. In de bewerk-modus zie je alleen de tekst overigens.

Amsterdam Funk Orchestra, featuring Anton GoudsmitDat was weer een te gek optreden met de Amsterdam Funk Orchestra, featuring Anton Goudsmit en onze bandleider Efraim Trujillo ! Met dank aan Esther voor het filmpje.

Posted by Coen Hamelink on Sunday, March 20, 2016

Dat is alles. Cool he?!

 

Een volgende video Facebook delen met de embed-code

Nu hoef je alleen de embed-code op te zoeken van de video. Zoek de facebookpost op. Klik rechtsboven op het dropdown-icoon. Klik op ‘bericht insluiten’ of ‘embed post’. Als je dit niet direct ziet, klik dan op … klikken voor meer opties. De code die je hier vindt plak je in het tekstgedeelte van je pagina of bericht. Dan ben je in 1 x klaar.

Embed facebook video wordpress stap 1

2 antwoorden op “Facebook video tonen op wordpress site”

    1. Beste Anita, ik heb ondertussen het bericht geüpdatet. Hiermee heb je ook het antwoord op jouw vraag gegeven. Hartelijke groet, Roosmarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *