30 voorwaarden aan een CMS voor je website.

Het kiezen van een goed CMS systeem is niet eenvoudig. In Nederland alleen al zijn er honderden aanbieders. Het aanbod is groot met kleine, grote, voordelige en dure aanbieders. Welke vragen kun je stellen aan de leverancier om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van het CMS? Met name gaat mijn aandacht uit naar de vraag of het CMS bijdraagt aan de vindbaarheid van je inhoud door zoekmachines.

Mocht je niet bekend zijn met de term content management systeem. Bekijk hier een korte uitleg over een content management systeem.

30 voorwaarden

Voor het beoordelen van het CMS kun je de leverancier vragen hoe aan de volgende 30 voorwaarden wordt voldaan:

  1. Zoekmachine vriendelijke urls, zonder getallen, per pagina/ bericht aan te passen: van grote url, korte versies kunnen maken: De url is een belangrijke bron voor google om de inhoud op te beoordelen. Een url met vooral getallen en geen trefwoorden draagt niet bij aan de vindbaarheid.
  2. Title tags apart invullen: zelf de titel van een pagina kunnen invullen
  3. Broodkruimelpaden
  4. Alt tags voor afbeeldingen: google kan geen afbeelding lezen maar kijkt naar de alternatieve tekst om de inhoud te beoordelen.
  5. Hyperlinks anchor tekst kunnen aanpassen
  6. 301 redirect optie: verwijderde pagina’s automatisch omleggen naar een nieuwe pagina
  7. Archiefmogelijkheid: houdbaarheid van een pagina of bericht kunnen aangeven, zodat het bericht na aangegeven datum automatisch weer verborgen wordt.
  8. Media-beheer: uploaden van foto’s, bewerken van grootte in cms, aanpassen titels van afbeeldingen, automatische thumbnails, fotogallerij. Onmisbaar als je veel gebruik gaat maken van fotografie en/ of videos.
  9. Integratie social media met flexibele weergaven, button, uitgeklapt, deel opties: per pagina of bericht, aansluiting op google analytics.
  10. Flexibele layout van pagina’s. bijv 1, 2 of 5 kolommen. Kun je per pagina een template kiezen die het meest geschikt is voor dat onderdeel?
  11. Actieblokken wijzigen zonder opmaaksoftware: plaats je regelmatig acties op de pagina. Is het dan mogelijk om in het cms zonder gebruik van photoshop of illustrator de actie banner aan te passen?
  12. Hoe gaat het CMS om met meerdere talen
  13. Layout via wysiwyg editor kunnen aanpassen: wysiwyg (what you see is what you get) editor: is er een editor waarbij je aan de voorkant kunt werken zodat je bewerkt en direct het resultaat in de juiste layout kunt zien. Dit wil je combineren met de toegang tot de html-code.
  14. Mobiele weergave: hoe toont het CMS de pagina’s op een mobiele telefoon? Is het noodzakelijk om een mobiele website te ontwikkelen? In hoeverre biedt de leverancier van het cms hiervoor mogelijkheden?
  15. Snelheid van het cms: pagina compressie, optimalisatie css, automatisch cachen, externe bestanden samenvoegen, css sprites, GZIP)
  16. Koppen als h1, h2, h3 aanwezig en zelf in te vullen? Titels en koppen worden door google gescand.
  17. Is er een duidelijke zoekfunctie in het cms zelf: als je een onderdeel van de website wilt aanpassen kun je dan op trefwoord alle onderdelen (foto’s, teksten, pagina’s, berichten) vinden die dat trefwoord bevatten?
  18. Wat voor beheerrollen zijn er in te stellen voor het beheer? gebruiker, admin etc
  19. Kunnen er widgets toegevoegd worden? Zijn er widgets beschikbaar? Hoe flexibel is het CMS? Moet er voor iedere extra onderdeel apart geprogrammeerd worden. Denk aan: een fotogalley, een video widget, integratie met social media en dergelijke.
  20. Wat valt er binnen het beheer, waarvoor worden extra kosten gerekend?
  21. Is er een helpfunctie/ documentatie/ ondersteuning?
  22. Is er een Google verificatiecode toe te voegen bruikbaar in google webmasterhulpprogramma.
  23. Bij welke onderdelen is er ruimte voor tagging, dwz het toevoegen van trefwoorden?
  24. Integratie videobestanden: welke videoformaten kunnen zonder extra programmeren ingevoerd worden. Denk niet alleen aan Youtube, maar ook aan Vimeo of videobestanden die op een eigen server staan.
  25. Is het mogelijk een Sitemap te maken in het CMS
  26. is de code W3C gevalideerd? Dit zegt iets over de kwaliteit van de code. Het is een wereldwijde standaard. Noodzakelijk voor toegankelijkheid van de code voor andere programmeurs, maar ook voor blinden en slechtzienden.
  27. Is het mogelijk om een RSS feed aan te bieden voor nieuws en acties
  28. Bevat het CMS een contactformulier voor contact en feedback
  29. Hoe is de zoekfunctie voor de bezoeker ingericht: is google search te integreren? Op welke tags wordt gezocht en hoe worden de zoekresultaten gepresenteerd?
  30. Gebruiksvriendelijk anpassen style elementen: wijzigen lettertypen, grootte en kleur. Is kennis van CSS style noodzakelijk?

Zie ik nog dingen over het hoofd? Wat heb jij voor ervaringen met je CMS keuze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *