10 voordelen sociale media voor interne communicatie

Wil je aan de slag met social media voor interne communicatie? En zoek je argumenten om het management of jezelf te overtuigen van het nut van social media voor interne communicatie lees dan vooral verder. In het volgende ga ik in op 10 voordelen van de inzet van social media bij interne communicatie.

De meeste bedrijven en organisaties zetten sociale media in als kanaal voor externe communicatie, gericht op bijvoorbeeld reputatiemanagement, marketing of contact met burgers of klanten. Sociale media zijn echter een krachtig middel om samenwerking te ondersteunen en interne communicatie te faciliteren.

10 voordelen van interne social media

1. Afname intern E-mail

Een veel gehoorde klacht binnen bedrijven is de overlopende E-mailbox. Organisaties die ESM goed geïntegreerd hebben rapporteren een significante afname van het aantal E-mails tot wel 27%. Het rondsturen van vragen naar distributielijsten is niet efficiënt of de hele organisatie is niet efficiënt.

2. Verborgen kennis zichtbaar maken en dubbel werk voorkomen

Probleem binnen veel organisaties is het vinden van de mensen met de juiste expertise. Het is niet inzichtelijk wie welke kennis heeft en wie waar mee bezig is. Binnen grotere organisaties wordt het wiel regelmatig op dezelfde plek uitgevonden. Mensen werken tegelijkertijd aan hetzelfde zonder dat ze dat van elkaar weten. Via de profielen op sociale media is het eenvoudiger om kenbaar te maken welke expertise iemand heeft. En via een microblog en discussies kunnen medewerkers delen waar ze mee bezig zijn en hun expertise gevraagd of ongevraagd delen.

3. Manier om medewerkers te binden en boeien

Veel gebruikers die overgaan op het tijd- en plaatsonafhankelijk werken zijn bang om elkaar ‘uit het oog te verliezen’ en zien dit als een mogelijke valkuil bij de implementatie van flexwerken en ‘het nieuwe werken’. Sociale media zorgen dat je meer zicht houdt op wat je collega’s doen en maken het mogelijk om de lijnen kort te houden. Als het daarnaast ook ruimte biedt voor informele zaken vergroot dat de betrokkenheid van medewerkers.

4. Aantrekken van talent

(Hoger)opgeleid personeel en nieuwkomers op de arbeidsmarkt zoeken hun werkgever uit op gunstige voorwaarden. Ze verwachten steeds vaker flexibele tijden, willen ook thuis kunnen werken en goede hulpmiddelen vinden zij vanzelfsprekend. Zij zijn bekend met de sociale media en willen dit ook graag op en voor hun werk kunnen gebruiken.

5. (Fysiek) onzichtbare collega’s zichtbaar maken

Met flexibele werkplekken en werktijden kan het gevoel ontstaan dat collega’s niet meer zichtbaar zijn. Medewerkers kunnen op een online platform zichtbaar blijven ook als zij vaak vanuit huis of op locatie werken.

6. Ontdekken van ongekend talent

Veel kennis van medewerkers blijft onbenut doordat zij niet gevraagd worden, zich niet uitgenodigd voelen terwijl zij ondertussen allerlei verborgen kennis hebben die van groot nut kan zijn voor de organisatie. Niet iedereen staat graag in het middelpunt van de belangstelling en tijdens een groepsoverleg komt hij of zij niet naar voren met dat ene prachtige idee, zonde! Met sociale media krijgt iedereen een stem.

7. Stimuleren van samenwerking en innovatie over de grenzen heen

Mensen kijken vaak niet verder dan hun eigen opdracht. Een sociaal netwerk attendeert de medewerker op interessante collega’s en maakt het samenwerken met mensen een stuk eenvoudiger. Een vraag is snel gesteld, een antwoord snel gegeven en interessante informatie snel gedeeld.

8. Mensen krijgen sneller en beter antwoord op vragen

Mensen zijn dagelijks veel tijd kwijt met het zoeken naar een antwoord op een vraag, naar informatie in emails, bij google, bij hun collega’s op de werkvloer en dergelijke. Via een sociaal netwerk bereik je met weinig moeite een grote groep collega’s met mogelijk de kennis die jij zoekt. Ook maakt de zoekfunctionaliteit in een sociaal netwerk het vinden van informatie en kennis die in de organisatie aanwezig is sneller. Het zoeken van informatie verschuift van Google naar de sociale netwerken.

9. Opheffen fysieke beperking in creatieproces

Iedereen uitnodigen mee te denken is fysiek en organisatorisch lastig. Een vergadering met meer dan vijf personen is vaak al lastig te plannen. Via een digitaal platform is het mogelijk om bijvoorbeeld alle ambtenaren van de Gemeente Amsterdam bij elkaar te brengen en te laten meedenken en meewerken.

10. Berichten blijven intern en niet op Facebook/ Twitter/ Linkedin

Een intern sociaal netwerk biedt een platform om ongenoegen te ventileren. Hiermee verklein je de kans dat berichten extern geplaatst worden. Als het ongenoegen eenmaal geventileerd is dan is iemand er wel even klaar mee.

Als je social media wilt inzetten voor interne communicatie is het belangrijk dat je weet wat je ermee wilt bereiken. Lees ook mijn blog over veelgenoemde doelstellingen voor inzet social media bij interne communicatie.
Een uitgebreid hoofdstuk over dit onderwerp staat in het boek ‘sociaal kapitaal, de meerwaarde van social media voor gemeenten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *